-
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα Προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί - όπως τα βακτήρια και οι ζυμομύκητες – και αποτελούν μέρος της χλωρίδας του εντέρου, που όταν χορηγηθούν σε κατάλληλες ποσότητες ασκούν ευεργετική δράση στον ξενιστή (Π.Ο.Υ).
Τα Προβιοτικά δρουν ως «καλά» ή ωφέλιμα για την προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου, βοηθώντας παράλληλα στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της γενικότερης υγείας μας. Τα Προβιοτικά βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ ή τα γιαούρτια, αλλά μπορούν επίσης να χορηγηθούν με τη χρήση συμπληρωμάτων.
-
Τι είναι τα πρεβιοτικά;
Τα πρεβιοτικά δεν είναι βακτήρια και δεν θα πρέπει να τα μπερδεύουμε με τα Προβιοτικά. Ο όρος "πρεβιοτικά" αναφέρεται σε μια ειδική κατηγορία φυτικών ινών που ευνοούν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων έναντι επιβλαβών.
Ο όρος "συμβιωτικά" αναφέρεται σε προϊόντα που συνδυάζουν τα Προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.
-
Πως μπορώ να ενημερωθώ αναλυτικά για τα Προβιοτικά και τα πρεβιοτικά;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) έχει δημοσιεύσει γενικές κατευθυντήριες γραμμές με τίτλο "Οδηγίες Πρακτικής - Προβιοτικά και Πρεβιοτικά" που είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics
-
Γιατί μας κάνει καλό να καταναλώνουμε Προβιοτικά;
Το σώμα μας αποκτά κανονικά μια αφθονία ευεργετικών μικροοργανισμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και είναι σημαντικό να τη διατηρήσουμε. Δυστυχώς, παράγοντες όπως το άγχος, η γήρανση, η διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες, τα φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά) και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να οδηγήσουν στη συνολική απώλεια και τη μειωμένη ποικιλομορφία αυτών των μικροβίων. Τα συμπληρώματα διατροφής με Προβιοτικά μπορούν να αποκαταστήσουν την υγιή ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και επίσης να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων Προβιοτικών αποικιών.
-
Φυσικά Προβιοτικά έχουμε στο έντερο μας και στο σώμα μας;
Φυσικά, φιλοξενούμε πολλά δυνητικά ευεργετικά βακτήρια. Τα Προβιοτικά βακτήρια συχνά, αλλά όχι πάντα, επιλέγονται μεταξύ αυτών των κανονικών αποικιστών των ανθρώπων. Μερικές φορές ο όρος "Προβιοτικό" χρησιμοποιείται ως συνώνυμο των "συνηθισμένων, ωφέλιμων βακτηρίων", αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη χρήση του όρου. Τα συνηθισμένα μικρόβια μπορεί να είναι ευεργετικά, αλλά μέχρι να απομονωθούν, να χαρακτηριστούν και να παρουσιαστούν σε μελέτες σε ανθρώπους που προσδίδουν ένα όφελος για την υγεία, δεν μπορούν να ονομαστούν με ακρίβεια «Προβιοτικά».
-
Είναι τα Προβιοτικά ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας;
Προβιοτικά λαμβάνονται κατά την κύηση ή την γαλουχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε/συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
-
Υπάρχουν ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αυτά τα συμπληρώματα;
Για την ασφαλή λήψη των προϊόντων αυτών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα ή ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
-
Όλα τα Προβιοτικά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο;
Όχι. Τα Προβιοτικά περιγράφονται από το γένος τους (π.χ. Lactobacillus), το είδος τους (π.χ. Rhamnosus) και το στέλεχος τους (π.χ. GG). Αυτός ο βαθμός εξειδίκευσης στην περιγραφή ενός Προβιοτικού είναι απαραίτητος επειδή οι ιδιότητες μπορούν να είναι διαφορετικές για κάθε στέλεχος. Για παράδειγμα, το Lactobacillus rhamnosus GG μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις από το L. rhamnosus GR-1. Η ισχυρότερη σύσταση είναι για τα Προβιοτικά που υποστηρίζονται από την έρευνα που αφορά ειδικά τις ιδιότητες του κάθε στελέχους.
-
Είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη των Προβιοτικών;
Τα Προβιοτικά βακτήρια αποικίζουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα το έντερο και θα εξαφανιστούν, μαζί με τα οφέλη για την υγεία, όταν δεν καταναλώνονται τακτικά. Συνιστάται καθημερινή λήψη Προβιοτικών προκειμένου να διατηρηθεί ένα υγιές εντερικό περιβάλλον.
Η συχνότητα χορήγησης πρέπει να ακολουθεί εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στις κλινικές μελέτες και έχει δείξει επίδραση στην υγεία. Δεδομένου ότι οι περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν διενεργηθεί με λήψη σε καθημερινή βάση, αυτό είναι συνήθως αυτό που συνιστάται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την πάθηση μπορεί να συνιστώνται πολλές φορές την ημέρα.
-
Ποια η διαφορά μεταξύ ζωντανών ενεργών καλλιεργειών και Προβιοτικών;
Οι ζωντανές καλλιέργειες είναι μικρόβια που σχετίζονται με τα τρόφιμα και είναι συχνά παράγοντες ζύμωσης τροφίμων. Πολλά από αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί άμεσα για οφέλη τους για την υγεία. Τα Προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν αποδειχθεί ότι ασκούν ευεργετική δράση στον ξενιστή, όταν χορηγηθούν σε κατάλληλες ποσότητες, σύμφωνα και με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
-
Ποιο Προβιοτικό είναι το καλύτερο για μένα;
Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι όλα τα Προβιοτικά ίδια σε επίπεδο παραγωγής, τεχνολογίας, ποιότητας και επιστημονικών μελετών. Επιπλέον, κάθε άτομο έχει μοναδικό μικροβίωμα, τρέφεται διαφορετικά, λαμβάνει διαφορετικά φάρμακα και επομένως κάθε άτομο θα ανταποκριθεί διαφορετικά στα προϊόντα με Προβιοτικά βακτήρια. Επιλέξτε ένα Προβιοτικό που παρασκευάζεται από μια αξιόπιστη εταιρεία και που έχει δοκιμαστεί για τις ενδείξεις που σας ενδιαφέρουν.
-
Είναι καλύτερα τα Προβιοτικά και τα πρεβιοτικά όταν τα παίρνουμε από τρόφιμα ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής;
Τα Προβιοτικά βακτήρια από τα τρόφιμα ή από τα συμπληρώματα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για τον οργανισμό μας. Το σημαντικότερο είναι να λαμβάνεται αρκετά υψηλός αριθμός από ένα στέλεχος ή από συνδυασμό στελεχών που έχουν δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητα τους και λειτουργούν για τον οργανισμό σας.
Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι πιο βολικά για μερικούς ανθρώπους και μπορεί να παρέχουν υψηλότερα επίπεδα Προβιοτικών, από τα τρόφιμα. Ο συνδυασμός τροφής και Προβιοτικών μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος.
-
Τα προϊόντα που περιέχουν Προβιοτικά έχουν παρενέργειες;
Πιθανά ναι. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, η ναυτία, ο μετεωρισμός και η διάρροια, που συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες μέρες. Σε περίπτωση που δεν υποχωρούν διακόψτε τη θεραπεία και ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.
-
Είναι τα Προβιοτικά κατάλληλα για μωρά και μικρά παιδιά;
Τα Προβιοτικά μπορούν να καταναλωθούν σε όλες τις ηλικίες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Πριν από τη γέννηση, το έντερο του μωρού είναι αποστειρωμένο και το ανοσοποιητικό του σύστημα του ανώριμο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου ενός μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο θηλασμός ή η λήψη μιας βρεφικής φόρμουλας με Προβιοτικά ευνοεί την ανάπτυξη της μικροχλωρίδας του εντέρου του μωρού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αλλάζει τη διατροφή του, αναπτύσσεται ανάλογα και η μικροχλωρίδα στο έντερο. Μέχρι την ηλικία των δύο ή τριών ετών, τα περισσότερα παιδιά έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένο μικροβίωμα. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει επίσης ωριμάσει σημαντικά. Ωστόσο τόσο τα μωρά όσο και τα μικρά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από μια συνεχιζόμενη ημερήσια λήψη προβιοτικών.
-
Τι θα πάθω αν πάρω κατά λάθος παραπάνω ποσότητα από αυτή που μου έχει συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μου;
Το πιο πιθανό είναι να μην πάθετε τίποτα. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται και σε ένα μεγάλο μέρος κλινικών μελετών, πιθανότερο είναι ότι τα επιθυμητά οφέλη για την υγεία μπορεί να μην επιτυγχάνονται λόγω ανεπαρκών ημερήσιων δόσεων Προβιοτικών.
-
Πόσο καιρό θα πάρει πριν παρατηρήσω ότι η υγεία μου έχει βελτιωθεί από τη λήψη Προβιοτικών;
Ο χρόνος κατά τον οποίο παρατηρούνται τα οφέλη ποικίλει μέσα σε έναν πληθυσμό λόγω του ότι το μικροβίωμα μας είναι διαφορετικό. Τα Προβιοτικά που λαμβάνουμε από συμπληρώματα ξεκινάνε να δρουν στο έντερό μας σε περίπου 24-48 ώρες μετά τη λήψη (διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο), οπότε διαφοροποιείται και ο χρόνος που μπορεί να εμφανιστούν τα οφέλη από τη λήψη τους.
Η λήψη Προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας του εντέρου σας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας.
-
Γιατί πρέπει να παίρνω Προβιοτικά κατά τη διάρκεια αγωγής με αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν σημαντικά την μικροχλωρίδα του εντέρου, και να προκαλέσουν προβλήματα όπως η διάρροια. Τα Προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, για αυτό λαμβάνονται κατά τη διάρκεια και έως 1 εβδομάδα μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.
-
Ποιες τροφές περιέχουν Προβιοτικές καλλιέργειες;
Οι ελιές, οι πίκλες, το κεφίρ, το ψωμί με προζύμι, τα τυριά όπως γκούντα, τσένταρ, ελβετικό τυρί και παρμεζάνα, το ξινολάχανο κ.α.
-
Ποιες τροφές περιέχουν πρεβιοτικές ίνες;
Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ωμό πράσο, τα σπαράγγια, τα μήλα, το σέλινο, η σίκαλη το κριθάρι η βρώμη, η μπανάνα, η σόγια κ.α.
-
Υπάρχουν γενικές αντενδείξεις στην κατανάλωση Προβιοτικών;
Βεβαίως. Δεν πρέπει να λάβουν Προβιοτικά οι βαριά ανοσοκατασταλμένοι (ουδετεροπενικοί) ασθενείς, ασθενείς πρόσφατα εγχειρισμένοι στο γαστρεντερικό, ασθενείς που προετοιμάζονται για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε αυτήν.
Συμβουλευτείτε σε κάθε περίπτωση το γιατρό σας για το αν πρέπει να λάβετε Προβιοτικά.
-
Ποια είναι τα ειδικά οφέλη που προσφέρουν τα προϊόντα Lactotune;
Tα προϊόντα Lactotune περιλαμβάνουν Προβιοτικά στελέχη που συνήθως αποικίζουν σε διαφορετικές περιοχές του εντερικού σωλήνα. Για παράδειγμα, o Lactobacillus acidophilus αποικίζει κυρίως το λεπτό έντερο και, στις γυναίκες, επίσης το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα είδη Bifidobacteria βρίσκονται κυρίως στο παχύ έντερο. Ενώ κάθε στέλεχος έχει ένα πλήθος λειτουργιών, η BIOCARE (η δανέζικη εταιρεία που παρασκευάζει τα Lactotune) έχει επιλέξει συγκεκριμένα στελέχη με συγκεκριμένες ιδιότητες, τα έχει συνδυάσει με υψηλής ποιότητας δραστικά συστατικά και έχει δημιουργήσει 7 εξειδικευμένα προϊόντα που στόχο έχουν να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες των ασθενών.
-
Γιατί τα Προβιοτικά Lactotune χρησιμοποιούν σχετικά μικρούς αριθμούς Προβιοτικών καλλιεργειών CFU;
Όταν πρόκειται για Προβιοτικά βακτήρια, ο μεγαλύτερος αριθμός CFU που αναγράφεται στη συσκευασία, δεν προσδίδει ανωτερότητα σε ένα προϊόν.
Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει σημασία είναι αυτά τα Προβιοτικά στελέχη να υποστηρίζονται από κλινικές μελέτες, σε συγκεκριμένες δόσεις, για συγκεκριμένες παθήσεις και ακόμα περισσότερο να διατηρούν τη βιωσιμότητά τους.
Τα προϊόντα Lactotune εξασφαλίζουν εκτός από την άρτια κλινική τεκμηρίωση και υψηλή βιωσιμότητα στις Προβιοτικές καλλιέργειες που αγγίζει το 80-90% από τον αριθμό που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα Προβιοτικά της BIOCARE παράγονται με κρυοπροστασία, μια τεχνολογία που προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η οποία ελαχιστοποιεί τη βλάβη των κυττάρων και βελτιστοποιεί την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης για χειρισμό, αποθήκευση και κατάποση.
-
Τι σημαίνει CFU;
Το CFU σημαίνει "Μονάδα Σχηματισμού Αποικιών" (Colony Forming Unit). Είναι η πιο ακριβής μονάδα μέτρησης για τον υπολογισμό του αριθμού των βιώσιμων βακτηριακών κυττάρων σε ένα δείγμα. Τα Προβιοτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν συνήθως τον συνολικό αριθμό CFU στην ετικέτα ή τη συσκευασία.
-
Περιέχουν τα προϊόντα Lactotune αλλεργιογόνα, γλουτένη, σόγια, πρωτεΐνες γάλακτος, γενετικά τροποποιημένα συστατικά;
Τα προϊόντα Lactotune δεν περιέχουν αλλεργιογόνα, γλουτένη, σόγια, πρωτεΐνες γάλακτος, γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
-
Πότε πρέπει να λαμβάνονται τα προϊόντα Lactotune;
Γενικά, συνιστάται η λήψη τους με ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα. Αν όμως πρέπει να λάβετε στον ίδιο χρόνο φαρμακευτική αγωγή ή κάποιο άλλο συμπλήρωμα διατροφής, καλό θα ήταν να το λάβετε σε απόσταση τουλάχιστον 2 ωρών από φάρμακα και συμπληρώματα.
-
Τι σημαίνει η φράση λυοφιλοποιημένα βακτήρια που βλέπω στις συσκευασίες των Προβιοτικών;
Η λυοφιλοποίηση ή ξήρανση με κατάψυξη είναι μια διαδικασία στην παραγωγή των Προβιοτικών βακτηρίων. Η λυοφιλoποίηση ως διαδικασία είναι ο λόγος για τον οποίο τα Προβιοτικά που είναι λυοφιλοποιημένα δεν απαιτούν ψύξη. Τα λυοφιλοποιημένα αδρανοποιημένα βακτηριακά στελέχη επανενεργοποιούνται όταν έρθουν σε επαφή με τα υγρά στο στομάχι σας.
-
Έχω δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορώ να πάρω Προβιοτικά;
Τα Προβιοτικά προϊόντα Lactotune δεν περιέχoυν λακτόζη, έτσι τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να τα πάρουν χωρίς επιδείνωση συμπτωμάτων.
Το Lactotune Comfort, μάλιστα είναι το εξειδικευμένο προϊόν από τη σειρά, που συστήνεται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη.
-
Είναι τα προϊόντα Lactotune κατάλληλα για χορτοφάγους;
Όλα τα προϊόντα Lactotune είναι κατάλληλα για χορτοφάγους.
-
Είναι τα Προβιοτικά που αποθηκεύονται στο ψυγεία καλύτερα από αυτά που δεν χρειάζονται ψυγείο;
Γενικά, τα μικρόβια επιβιώνουν καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, η BIOCARE έχει αναπτύξει τεχνολογία για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των ζωντανών καλλιεργειών ακόμη και χωρίς ψύξη, εφόσον αποθηκεύονται σε δροσερό, ξηρό μέρος. Συνεπώς, είναι μύθος ότι τα προϊόντα που θέλουν ψυγείο είναι ανώτερα από εκείνα που δεν αποθηκεύονται στο ψυγείο.
-
Μπορώ να ανοίξω τα καψάκια από τα προϊόντα Lactotune Urinary, Stop και Comfort και να καταναλώσω τη σκόνη με νερό, χυμό ή γιαούρτι;
Tα προϊόντα αυτά έχουν σχεδιαστεί για κατάποση με τη μορφή κάψουλας και καλό θα ήταν να αποφύγετε την διαδικασία ανοίγματος της κάψουλας. Όμως, αν έχετε σοβαρή δυσκολία στην κατάποση, θα μπορούσατε να ανοίξετε την κάψουλα και να καταναλώσετε το περιεχόμενο διαλυμένο σε λίγο νερό βρύσης.
-
Είναι τα προϊόντα LACTOTUNE ασφαλή για τους διαβητικούς;
Ναι. Τα προϊόντα Lactotune δεν περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν τον διαβήτη.
Τα προϊόντα Lactotune Fiber & Comfort, περιέχουν πρεβιοτικές ίνες Actilight που δεν ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη. Μάλιστα οι πρεβιοτικές ίνες Actilight, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνονται για τη ρύθμιση της γλυκαιμίας.
-
Ποια είναι η συνιστώμενη δόση;
Δεν μπορούν να γίνουν γενικές συστάσεις. Η δόση πρέπει να βασίζεται σε μελέτες που παρουσιάζουν κάποιο αποτέλεσμα. Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι διάφορα Προβιοτικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε διαφορετικές παθήσεις και σε διαφορετικές δόσεις και ένα προϊόν που περιέχει μεγαλύτερο αριθμό ζωντανών Προβιοτικών δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο από ένα με λιγότερα.